Quantcast
Channel: Helikopter – Helikoptereleverna
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Brace yourself!

$
0
0

Den här veckan är det jag som administrerar bloggen och hittills mest stått bakom kameran som skriver!

Under den gångna veckan har minibussarna rullat mot Legot och chokladwienerbrödets hemland, Danmark! Närmare bestämt Esbjerg där Falck safety services har en anläggning där de håller olika utbildningar inom bland annat räddning, brandbekämpning och evakuering för personal på fartyg och oljeplattformar. För vår del var det HUET/HEED (Helicopter Underwater Escape Training/Helicopter Emergency Egress Device) som gällde vilket i korta drag är en utbildning där eleverna tränas i att kunna evakuera en helikopter som havererar i vatten.

Historiskt sett visar olycksstatistiken tyvärr mycket dystra siffror vid just haverier i vatten där många i besättningen överlevt själva nödlandningen, men sedan inte lyckats hitta ut ur kabinen och därför omkommit. Just därför tränas svenska helikopterbesättningar i HUET/HEED med jämna intervaller. För vår del var detta första gången, så det var väldigt skönt att ha gjort förra veckans träning i Karlskrona för min uppfattning var att nivån på övningarna emellanåt var ganska hög för den som saknar vattenvana.

Övningsanläggningen består bland annat av en klimatanläggning med saltvattenbassäng, vågmaskin som alstrar vågor på över 1m, fläktar som blåser orkanvindar och kallvattensprinklers för att simulera kallt regn. Detta kan man sen kombinera och använda beroende på vilken miljö man vill simulera, och jag kan intyga att det ökade svårighetsgraden rejält!

Under första dagen övade vi mest vattenvana och på att lära känna och använda den utrustning som vi bär när vi flyger. Bland annat fick vi pröva olika livflottar, genomföra en liten undervattenshinderbana och att hålla ihop gruppen i vattnet. För min del tycker jag att det är ett bra sätt att träna på eftersom man dels lär sig hitta och använda utrustningen, och förhoppningsvis skapar det också ett förtroende för att den utrustning vi använder, så vi vet att det fungerar. Mot kvällen prövade vi också mer tillämpade delar där klimatanläggningen användes i sin helhet. Att hoppa ned i bassängen i nästan totalt mörker med både orkanvindar, vågor och mycket kall nederbörd gjorde det lättare sagt än gjort att försöka hålla ihop gruppen och ta sig upp i livflottarna! Bara en så enkel uppgift som att knäppa upp hakbandet på hjälmen tyckte jag blev svårt när stressen ökade och man tvingades fippla på med korvfingrarna.  Jag tyckte att det var en mycket häftig övning som ställde oss lite på prov vilket är kul för det är ju då som i alla fall jag upplever att man utvecklas.

Jag inleder med en riktigt krispig myto-bild på två av eleverna!

Jag inleder med en riktigt krispig myto-bild på två av eleverna!

Instruktören visar hur man tar sig upp i livflotten.

Instruktören visar hur man tar sig upp i livflotten.

Och en bild inifrån

Och en bild inifrån

Det blir trångt i flotten när alla sex ska få plats, särskilt eftersom den är designad för fyra personer.

Det blir lite trångt i flotten när alla sex ska få plats, vilket kanske har att göra med att den bara är designad för fyra personer.

Vi fick också känna på hur det är att bli vinschad upp till en räddningshelikopter.

Vi fick också känna på hur det är att bli vinschad upp till en räddningshelikopter.

Andra och sista dagen skiftade vi fokus till att öva evakuering av själva helikoptern. Vi började med lite enklare övningar för att känna på hur man reagerar på att sitta fast under vattnet och uppleva hur desorienterad man kan bli om helikoptern skulle kantra eller vända sig uppochned. Därefter stegrades svårighetsgraden allt mer och vi skiftade platser inne i kabinen så alla fick pröva att använda de olika nödutgångarna som finns. Dessutom ökades tempot så från att det ropades ut ”BRACE! BRACE! BRACE!” tog det bara någon sekund innan vattnet nått till ansiktet och helikopterkabinen rullade runt åt något håll. Tillsammans med att upptäcka att ens nödutgång inte fungerade och man tvingades leta sig fram till en annan utgång för att ta sig ut så blev det mycket roliga och givande övningar.

Innan vi klev in i "dunkern" så prövade varje elev spänna fast sig i en testrigg som instruktörerna sedan vände uppochned.

Innan vi klev in i ”dunkern” så prövade varje elev spänna fast sig i en testrigg som instruktörerna sedan vände uppochned.

P3050001

”Dunkern” simulerar en helikopterkabin där sex personer kan spänna fast sig och öva evakuering ur ett antal olika nödutgångar.

Svårighetsgraden ökar när ljuset dämpas, det börjar regna och alla sedan ska ta sig upp i flotten.

Svårighetsgraden ökar när ljuset dämpas, det börjar regna och alla sedan ska ta sig upp i flotten.

Nu har "helikoptern" lagt sig uppochned men vi lyckades komma ut trots allt.

Nu har ”helikoptern” lagt sig uppochned men vi lyckades komma ut trots allt.

Click here to view the embedded video.

 

Personligen tycker jag att det har varit bra nivå och lagom stegring på övningarna som i kombination med att instruktörerna lät oss pröva en del själva efter vad vi kände vore bra att öva på har resulterat i en mycket bra utbildning! Som en vattenvan person har jag hela tiden känt mig säker i vattnet och verkligen fått ut massor av de här övningarna och jag tror nog att alla oavsett tidigare vattenvana uppskattar utbildningen och har utvecklats som individer. Jag tror också att flera på kursen håller med mig när jag säger att det här har varit de roligaste dagarna hittills!  En avslutande reflektion från min sida får vara att det är roligt så länge det är övning, men att haverera i ett kallt och stormande hav är inget som tilltalar mig. Vilken tur då att i alla fall jag ska flyga markoperativt!

För denna vecka, over and out!
/Felix, GHU151

Ps. Som utlovat håller vi på att klippa ihop mer film ifrån både Karlskrona och Esbjerg men det kommer nog först nästa vecka så håll an!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Latest Images